Az El Diablo egy izgalmas koktél, amely a tequila, a feketeribizli-likőr, a friss lime-lé és a gyömbér különleges kombinációjával nyűgöz le. Az első receptben még gyömbérsör szerepelt, ám ez fűszeresebb volt, mint amit a nagyközönség befogadott volna, így a gyömbérízű üdítő vette át a helyét. Az ital mégis megmaradt fűszeresnek és gyümölcsösnek, tele mély aromákkal.
Történet
Az El Diablo koktélt az 1940-es években alkotta meg a híres mixológus, „Trader Vic” Bergeron. Az ital eredetileg „Mexican El Diablo” néven vált ismertté, és gyors népszerűségre tett szert az amerikai bárokban és éttermekben. Trader Vic, aki a „tiki” kultúra egyik úttörője volt, ezzel a koktéllal is hozzájárult a mexikói ízek és a tequila népszerűsítéséhez az Egyesült Államokban.
Összetevők
45 ml gold (reposado) tequila
90 ml gyömbérsör (esetleg gyömbérüdítő)
15 ml feketeribizli likőr (például Crème de Cassis)
15 ml friss lime-lé
El Diablo koktél elkészítése
A shakerbe a gyömbérsörön kívül az összes hozzávalót tegyük bele a jéggel együtt. Rázzuk össze, és egy friss jéggel teli pohárba öntsük bele. Ezután töltsük fel a poharat gyömbérsörrel vagy gyömbérízű üdítővel. Elkészíthetjük úgy is a koktélt, hogy a shakerbe csak a tequilát és a lime levét tesszük, de a likőrt kihagyjuk. Felrázzuk, majd a pohárban ráöntjük a gyömbérsört, és csak ezután csorgatjuk rá a feketeribizli-likőrt, amely lassan és látványosan szivárog le majd a pohár aljára.
Tálalás és díszítés
Az El Diablo koktélt hagyományosan highball vagy collins pohárban szervírozzák. Díszítésként egy lime-szeletet vagy friss feketeribizlit (szezonális és ritka) is helyezhetünk a pohár szélére, ami vizuálisan vonzóvá teszi az italt.
Kalóriatartalom
Egy adag El Diablo koktél körülbelül 190-210 kalóriát tartalmaz. Az ital kalóriatartalma főként a feketeribizli-likőr és a gyömbérsör mennyiségétől és fajtájától függ.

