A Hugo koktél az olasz Alpok friss leheletét varázsolja a poharadba, egy könnyed ital, amely tökéletes választás a forró nyári napokra a magaslati teraszokon vagy akár vízparton. Az ital virágos, citrusos jegyei harmóniát alkotnak a prosecco finom buborékaival, miközben a bodzaszörp és a menta hűsítően hatnak a szomjas ízlelőbimbókra. Ez a koktél egyfajta nyugalmat is áraszt, mintha egy virágzó alpesi réten kortyolnánk el.
Történet
A Hugo koktél története nem nyúlik vissza több évtizedre, de annál színesebb. 2005-ben született meg Észak-Olaszországban, a dél-tiroli Roland Gruber kezei között. A recept eredetileg a Spritz alternatívájaként készült, de ő valami üdítőbbet és kevésbé erőteljeset kívánt alkotni. Eredetileg citromfűlikőrrel készítették, de Gruber csavart a recepten, és bodzaszörpöt kezdett használni. Ez hamar átvette az uralmat az ízvilágban, így vált a Hugo a modern nyári koktélok megkerülhetetlen sztárjává. Az ital gyorsan elterjedt Ausztriában és Németországban is, majd onnan meghódította egész Európát. A Hugo ma már a teraszok kedvence, és nem hiányozhat egyetlen nyári partiból sem.
Összetevők
120 ml prosecco
20 ml bodzaszörp (vagy St. Germain bodzalikőr)
20 ml szódavíz
6-8 friss mentalevél
Hugo koktél elkészítése
A Hugo koktél elkészítése rendkívül egyszerű, mégis látványos. Egy nagy borospohárba rakjuk a mentalevelet és a bodzaszörpöt. Kicsit hagyjuk állni, majd a jeget is rakjuk bele. Utolsó előtti lépésként a szódavíz jön, végül töltsük fel proseccóval, és óvatosan keverjük össze, hogy a buborékok megmaradjanak, de az ízek jól összekeveredjenek.
Tálalás és díszítés
A Hugo koktélt hagyományosan nagy borospohárban szervírozzák, hogy a prosecco buborékai megfelelően kibontakozhassanak. Díszítésként egy lime-szeletet vagy friss mentát helyezhetünk a pohár szélére, ami nem csak vizuálisan emeli az ital eleganciáját, hanem az aromákat is fokozza.
Kalóriatartalom
Egy adag Hugo koktél körülbelül 160 kalóriát tartalmaz, főként a prosecco és a bodzaszörp cukortartalmából adódóan.

