A Penicillin koktél egy igazi újhullámos ital, amely gyorsan megvetette a lábát modern-klasszikus koktélként. Az ital alapja a füstös skót whisky, amit friss citromlével, mézes-gyömbéres sziruppal és egy cseppnyi Islay régióbeli whiskyvel egészítenek ki a tetején, így minden kortyban találkozhatunk a füstös aromával. Nem messzi rokona a Gold rush nevű koktélnak, bár annak a bourbon whisky az alapja. Igazi ízbomba.
Történet
A Penicillin koktélt Sam Ross, egy híres New York-i bartender alkotta meg 2005-ben a Milk & Honey bárban. Elmondható tehát, hogy bár nem egy régi italról van szó, gyorsan népszerűvé vált, és azóta is az egyik legkedveltebb whisky alapú koktélként tartják számon. Nevét a híres antibiotikumról kapta, mivel a gyömbér és a méz miatt sokan gyógyító hatásúnak vélik.
Összetevők
60 ml skót whisky (blended)
20 ml friss citromlé
20 ml mézes-gyömbéres szirup (gyömbérlikőr és cukorszirup keveréke is megfelelő)
7 ml Islay régióbeli whisky
Penicillin koktél elkészítése
A shakerbe tegyünk jeget, majd a hozzávalókat is öntsük bele, kivéve az Islay whiskyt. Rázzuk össze alaposan, majd szűrjük át egy jéggel töltött pohárba. Óvatosan öntsük rá az Islay whiskyt, hogy az a tetején maradjon.
Tálalás és díszítés
A Penicillin koktélt hagyományosan whiskys pohárban szervírozzák. Díszítésként egy darabka nyársra tűzött, kandírozott gyömbért, ennek hiányában pedig egy citromhéj spirált használhatunk, amit a pohár szélére helyezünk.
Kalóriatartalom
Egy adag Penicillin koktél körülbelül 200-220 kalóriát tartalmaz. Az ital kalóriatartalma főként a whisky típusától és a mézes-gyömbéres szirup mennyiségétől függ.

