Saketini koktél

saketini_koktel

A Saketini a klasszikus Martini koktél keleti megfelelője, amely egyesíti a Martini eleganciáját és a japán szaké letisztult, harmonikus ízvilágát. Ez a koktél nemcsak egy ital, hanem egy kulturális utazás, amely a modern japán minimalizmus és a nyugati koktélvilág találkozását jelképezi. A Saketini könnyed, lágy karakterű, mégis markáns ital, amely tökéletesen ötvözi a szaké finom árnyalatait a vodka (ritkán gin) jellegzetes karakterével. Egyszerre elegáns és egzotikus, tökéletes választás, ha valami újra és izgalmasra vágysz.

Történet

A Saketini egy viszonylag új koktél a klasszikus italok világában. A legkorábbi utalás a koktélra 1998-ra tehető. Ahogyan a szaké egyre inkább teret hódított a nyugati bárok polcain, úgy robbant be ez az ital a köztudatba. A nemzetközi konyhaművészet és koktélkultúra összefonódásával a Saketini is a gasztronómiai fúzió egyik gyöngyszeme lett. A koktél igazi zászlóvivője a Kyoto Steak House volt, amely 2009 decemberében nyitotta meg kapuit. Bár ők saját speciális, Dirty Ninja Saketini koktéljukat népszerűsítették, ezáltal az alapkoktél is hírverést kapott.

Összetevők

60 ml vodka (ritkán gin)

30 ml szaké

Saketini koktél elkészítése

Töltsünk meg egy keverőpoharat jéggel, és adjuk hozzá a vodkát, valamint a szakét. Bár ritka, de van aki egy teáskanál száraz vermutot is ad hozzá. Alaposan keverjük össze, hogy az ital jól lehűljön. Ezt követően szűrjük át egy hűtött pohárba.

Tálalás és díszítés

A Saketini koktélt hagyományosan martinis pohárban szolgálják fel. Díszítésként egy vékony uborkaszeletet használhatunk. Amennyiben ez nem áll rendelkezésre, egy citromhéjspirál is megteszi, az ital karaktere így azonban más lesz.

Kalóriatartalom

Egy adag Saketini koktél körülbelül 180-190 kalóriát tartalmaz, amely főként a nem kevés vodka számlájára írható.