A Ve.n.to koktél az olasz tradíciók és a modern mixológia találkozásának csúcspontja. A grappa karakteres jegyei, a citrusok frissessége, a kamillalikőr selymes virágossága, valamint a méz természetes édessége harmonikus és frissítő italt alkot. A „vento” szó, amely olaszul szelet jelent, egy láthatatlan erő. Ez magára a koktélra is igaz. A Ve.n.to koktél nem csupán egy aperitif, hanem egy utazás az olasz ízek világába.
Történet
A Ve.n.to koktélt 2019-ben alkotta meg Samuele Ambrosi, a trevisói Cloakroom Cocktail Lab társalapítója Leonardo Veronesi, a RivaBar tulajdonosának receptje alapján. Látható, hogy igazi újhullámos koktél, de annyira jól sikerült, hogy az első grappa alapú italként helyet kapott az IBA listáján is. A „Ve.n.to” név a grappa származási régióira utal: Ve (Velence) a Veneto régióból és N.to a Trentino-Alto Adige régióból. A koktél a helyi alapanyagokra és a természetességre épít, és ezt büszkén hirdeti is.
Összetevők
45 ml grappa (lehetőleg fehér grappa)
15 ml kamillalikőr
22–23 ml frissen facsart citromlé
15 ml mézszirup (méz és víz 2:1 arányú keveréke)
10 ml tojásfehérje (opcionális)
Ve.n.to koktél elkészítése
Egy shakerbe öntsük bele a grappát, a kamillalikőrt, a citromlevet és a mézszirupot, valamint a tojásfehérjét, ha teszünk hozzá. Utóbbi esetben az italt először jég nélkül rázzuk össze, hogy a tojásfehérje emulgeálódjon, utána pedig jéggel. Ha nem használunk tojásfehérjét, akkor a száraz rázást kihagyhatjuk, és rögtön a jéggel együtt rázhatjuk össze az italt. Rázzuk alaposan, hogy az összetevők jól összeérjenek és lehűljenek, majd szűrjük pohárba. Ritka esetben szódát is lehet hozzáadni, de az ízek ettől torzulni fognak.
Tálalás és díszítés
A Ve.n.to koktélt coupe pohárban tálaljuk, amely kiemeli az ital egyszerű eleganciáját. A díszítéshez egy citromhéjspirált és nyársra tűzött szőlőszemeket használjuk. Ezek tökéletes kiegészítői lesznek az italnak.
Kalóriatartalom
Egy adag Ve.n.to koktél körülbelül 180–190 kalóriát tartalmaz, amely főként a mézszirup és a kamillalikőr fajtájától függ, és azok természetes cukortartalmából ered.

