Whisky Sour koktél

whisky_sour_koktel

A Whisky Sour koktél az időtlen elegancia és az ízek harmóniájának tökéletes példája már több mint másfél évszázada. A whisky gazdag, tölgyes aromája a friss citromlé savanykás frissességével és a cukorszirup édes kerekdedségével találkozik, mindezt pedig egy selymes habkorona teszi teljessé, amelyet a tojásfehérje biztosít. Kétségtelen, hogy ez a koktél a Sour „család” (savanyú koktélok) egyik legnépszerűbb tagja. Visszarepít bennünket a klasszikus koktélok aranykorába, ahol a minőség és az egyensúly állt a középpontban. Sajnos manapság a tojásfehérjét egyre több helyen kihagyják, aminek eredményeként egy kissé „üres” lesz a koktél.

Történet

A koktél története egészen Abraham Lincoln kormányzásáig, az 1860-as évekig nyúlik vissza, amikor először említették írásban Jerry Thomas „The Bartender’s Guide” című könyvében. Az ital alapja azonban még régebbről, a tengerészek világából ered. Az idős tengerészek régen lime- és citromlevet használtak a skorbut megelőzésére, amelyet szívesen kevertek a hajón tárolt whiskyből készült italokba. Ez a praktikus megoldás hamar kedveltté vált, és a partot érve is népszerű maradt. A hosszú évek során a Whisky Sour a világ egyik legismertebb koktéljává nőtte ki magát, és azóta is makacsul ragaszkodik a világ koktéllapjain magabiztosan elfoglalt, előkelő helyéhez.

Összetevők

60 ml bourbon whisky

30 ml frissen facsart citromlé

20 ml cukorszirup (1:1 arányú cukor és víz keveréke)

15 ml tojásfehérje (elhagyható, ha valaki nem kedveli)

Whisky Sour koktél elkészítése

A Whisky Sour elkészítése igazi rituálé. Tegyük a bourbon whiskyt, a citromlevet, a cukorszirupot és a tojásfehérjét egy shakerbe. Rázzuk össze a hozzávalókat a jég nélkül (ez az úgynevezett „száraz rázás”), hogy a tojásfehérje felhabosodjon. Ezután adjuk hozzá a jeget, és rázzuk össze újra, hogy az ital lehűljön és még jobban összeérjenek az ízek. Szűrjük át egy lehűtött pohárba, amelyben előzőleg néhány jégkockát helyeztünk el.

Tálalás és díszítés

A Whisky Sour koktél a klasszikus old fashioned pohárban érvényesül a legjobban. Díszítésként a tetejére egy koktélcseresznyét helyezhetünk, és ha igazán elegáns hatást szeretnénk elérni, akkor 3 csepp Angostura bitter keserűt is cseppenthetünk a tetejére. Ha viszont nem használunk keserűt, akkor egy citromhéjspirált is tehetünk a pohár szélére.

Kalóriatartalom

Egy adag Whisky Sour koktél körülbelül 210-220 kalóriát tartalmaz, főként a whisky, a cukorszirup és a tojásfehérje energiatartalmából adódóan.