A White Lady egy elegáns és kifinomult koktél, amely a gin, a narancslikőr, a friss citromlé és a tojásfehérje érdekes, de mégis remekül működő kombinációja. Egy száraz, kiegyensúlyozott ital, amelyben a citrusos ízvilágot a gin fűszeres aromái egészítik ki, ezzel könnyed és üdítő élményt nyújtva, némi savanyú lecsengéssel. A tojásfehérje pedig kisimítja mindezt, és selymességet ad. A White Lady egy igazi klasszikus, amelyet gyakran fogyasztanak aperitifként is.
Történet
A White Lady koktél eredete 1919-re nyúlik vissza, és Harry MacElhone, a híres londoni Ciro’s Club bármixerének nevéhez fűződik. Az italt egy évtizeddel később a párizsi Harry’s New York Barban tökéletesítette, ahol kialakult végleges, mai formája. A White Lady gyorsan népszerűvé vált Európában és Amerikában egyaránt, és azóta is a klasszikus koktélok egyik ikonikus darabja. Talán Japán az egyetlen ország, ahol nem népszerű ez az ital, mert az ottani mixológusok a mai napig hevesen tiltakoznak a tojásfehérje koktélban való felhasználása ellen.
Összetevők
50 ml gin
20 ml Cointreau narancslikőr (esetleg triple sec)
20 ml frissen facsart citromlé
1 tojásfehérje (opcionális)
White Lady koktél elkészítése
Vegyünk egy shakert, és öntsük bele az összes összetevőt. Amennyiben tojásfehérjével készítjük, úgy jég nélkül, száraz rázással rázzuk össze, hogy a tojásfehérje is egyneművé váljon. Ezt követően már beletehetjük a shakerbe a jeget, és nedves rázással addig rázzuk, amíg az összetevők jól elkeverednek és a tojásfehérje krémes habot képez. Ezután szűrjük le egy előre lehűtött koktélos pohárba.
Tálalás és díszítés
A White Lady koktélt hagyományosan coupe vagy martinis pohárban szervírozzák. Díszítésként egy vékony citromhéjspirált helyezhetünk a pohár szélére. Ugyanakkor ez az a koktél, ahol nincs feltétlenül szükség díszítésre.
Kalóriatartalom
Egy adag White Lady koktél körülbelül 180 kalóriát tartalmaz. Az ital kalóriatartalma főként a gin és a triple sec mennyiségétől függ.

