Az Amaretto Sour egy ízletes és kiegyensúlyozott koktél, amely az Amaretto likőr és a friss citromlé kombinációjával hódít. Az ital jellegzetes mandulás ízvilága és a citromlé savanykás frissessége tökéletesen harmonizál, míg a cukorszirup és a tojásfehérje krémes textúrát és enyhén édes ízt ad az italnak. Az Amaretto Sour egy könnyed édes-savanyú koktél, amely bármelyik évszakban kellemes, frissítő élményt nyújt.
Történet
Az Amaretto Sour története az 1970-es évekre nyúlik vissza, amikor az Amaretto likőr népszerűvé vált az Egyesült Államokban. Az italt valószínűleg az olasz Amaretto di Saronno likőr inspirálta, amely a 16. század óta készül Saronno városában. A koktél gyorsan népszerűvé vált a bárokban és éttermekben, köszönhetően az egyszerű elkészítésnek és a gazdag, komplex ízvilágnak.
Összetevők
60 ml amaretto likőr
30 ml friss citromlé
10 ml cukorszirup
1 tojásfehérje (opcionális)
Angostura bitter (opcionális)
Amaretto Sour koktél elkészítése
Vegyünk egy shaker-t, és töltsük meg jéggel. Adjuk hozzá az Amaretto likőrt, a friss citromlevet, a cukorszirupot és a tojásfehérjét (ha használunk). A rázást jégkockák nélkül kezdjük, ha tojásfehérjével készítjük, mert így könnyebben válik homogénné a tojásfehérje miatt a koktél. Utána bátran használhatunk jeget, mert ettől képződik krémes-habos állag. Majd szűrjük át egy előhűtött pohárba, amelyet jégkockákkal töltöttünk meg. Ízlés szerint cseppentsünk a tetejére 2-3 csepp Angostura bittert.
Tálalás és díszítés
Az Amaretto Sour koktélt hagyományosan old fashioned vagy rocks pohárban szervírozzák. Díszítésként egy szelet citromot vagy narancsot, illetve egy koktélcseresznyét helyezhetünk a pohár szélére vagy az italba.
Kalóriatartalom
Egy adag Amaretto Sour koktél körülbelül 220 kalóriát tartalmaz. Az ital kalóriatartalma főként az Amaretto likőr és a cukorszirup mennyiségétől függ.

