Az Aperol Spritz koktél az olaszok válasza a frissítő és elegáns italok kedvelőinek igényeire, amely az elmúlt évtizedekben az egész világot meghódította. Vibráló narancssárga színe és enyhén kesernyés, mégis citrusos íze egy könnyed, napsütéses délutánt idéz fel, mintha épp egy olasz téren ülnénk egy nyüzsgő kávézóban. Ez a koktél a nyár elengedhetetlen kelléke, hiszen frissít, miközben a prosecco buborékai pezsgést adnak az italnak.
Történet
Az Aperol Spritz története Észak-Olaszországba, a 20. század elejére nyúlik vissza. Az Aperolt 1919-ben alkották meg Padovában a Barbieri testvérek, ám a Spritz önálló formája már az osztrák katonák körében is népszerű volt a 19. században, amikor a helyi borokat vízzel hígították. Az Aperol és prosecco kombinációja viszont csak az 1950-es években kezdett igazán elterjedni, különösen Velencében, ahol az Aperol Spritz az elegancia és a társasági élet ikonikus italává vált. Az ital népszerűsége robbanásszerűen nőtt a 2010-es években, köszönhetően annak, hogy az USA-ban is elterjedt. Ez a koktél tökéletesen passzol a modern, kozmopolita életstílushoz.
Összetevők
90 ml prosecco
60 ml Aperol
30 ml szódavíz
Aperol Spritz koktél elkészítése
Az Aperol Spritz elkészítése rendkívül egyszerű. Vegyünk egy nagy borospoharat vagy spritz poharat, töltsük meg jéggel. Öntsük bele először az Aperolt, majd adjuk hozzá a proseccót. Végül egy kevés szódavíz feltöltésével tökéletesítsük az italt. A koktélt egy hosszú keverőkanállal finoman keverjük össze.
Tálalás és díszítés
Az Aperol Spritzet hagyományosan nagy borospohárban szervírozzák, jéggel töltve. Díszítésként egy narancsszeletet tegyünk az italba, amely nemcsak vizuálisan illik a tartalomhoz, de még inkább kiemeli annak citrusos frissességét.
Kalóriatartalom
Egy adag Aperol Spritz koktél körülbelül 140 kalóriát tartalmaz, amely főként az Aperol és a prosecco alkohol- és cukortartalmától függ.

