Az Appletini – vagy ahogy sokan ismerik, a Sour Apple Martini – egy igazi popkulturális ikon, amely a 90-es és 2000-es évek báros reneszánszának egyik szimbóluma lett. Bár ez a folyékony kriptonit nem lett Superman kedvence merész, élénkzöld (már-már neonszínű) megjelenésével és édeskésen savanyú ízvilágával, de gyorsan népszerű lett azok körében, akik valami könnyen ihatót, játékosan gyümölcsöset, mégis látványosat keresnek. A koktél nem is titkolja, hogy szórakoztatni akar – és közben meglepően frissítő marad.
Történet
Minden 1996. július 4-én kezdődött a Lola’s nevű nyugat-hollywoodi étteremben, amikor Loren „Lola” Dunsworth tulajdonost az akkoriban induló Ketel One vodkamárka képviselője azzal az ötlettel kereste meg, hogy készítsenek egy teljesen új koktélt. Mindez pont arra az időszakra esett, amikor a klasszikus Martini nevét elkezdték ráhúzni a különböző színes, ízesített italokra. Bár a „Martini” címke létjogosultságát a puristák gyakran vitatták, az Appletini így is saját rajongótábort szerzett magának. Népszerűségét olyan filmek és sorozatok is erősítették, mint a Dokik vagy A közösségi háló.
Összetevők
40 ml vodka
20 ml sour apple likőr (pl. De Kuyper Sour Apple, Bols Green Apple)
20 ml zöldalmalé (Granny Smith fajtából)
5 ml frissen facsart citromlé vagy lime-lé
5 ml cukorszirup
Appletini koktél elkészítése
Minden hozzávalót egy shakerbe teszünk, jó sok jéggel, majd alaposan összerázzuk őket, hogy az ital lehűljön és az ízek egyenletesen elkeveredjenek. Ezután finoman átszűrjük egy lehűtött koktélos pohárba.
Tálalás és díszítés
Az Appletinit klasszikus koktélos, martinis pohárban szolgálják fel, jég nélkül. Díszítésként egy-két vékony zöldalmaszeletet használhatunk nyársra fűzve, de a koktélcseresznye is gyakori vendég az italban. A koktél játékos külleme szinte megköveteli a látványos befejezést.
Kalóriatartalom
Egy adag Appletini koktél körülbelül 170–180 kalóriát tartalmaz, attól függően, hogy milyen fajta a felhasznált likőr és mennyi cukorszirup kerül bele.

