Aviation koktél

aviation_koktel

Az Aviation koktélban a gin adja az erős alapot, a Maraschino likőr a kesernyés cseresznyés jegyeket, a Creme de Violette az ibolyajegyeket, a friss citromlé pedig a savasságról gondoskodik. Ez a jellegzetes halványkékes-lilás színű és virágos aromájú különlegesség igazi újjászülető a koktélok között, de szerencsére mindig van olyan mixer vagy rajongó, aki nem hagyja, hogy eltűnjön.

Történet

Az Aviation koktél az 1910-es években született, és a népszerűségét Hugo Ensslin, a New York-i Hotel Wallick főpultosa révén érte el, aki először jegyezte le az ital receptjét 1916-ban. Nevét a korai repülés iránti rajongás ihlette, és ebből kifolyólag a koktél színe a tiszta égboltra emlékeztetett. 1960-ban azonban a Creme de Violette összetevő eltűnt a kínálatból, és csak a 2000-es években kezdett újra megjelenni, a koktélok reneszánszának idején.

Összetevők

60 ml gin

15 ml Maraschino likőr

15 ml friss citromlé

7 ml Creme de Violette

Aviation koktél elkészítése

A jéggel megrakott shakerbe öntsük bele az összes hozzávaló, majd rázzuk össze alaposan, hogy az összetevők jól elkeveredjenek és lehűljenek. Szűrjük át egy előhűtött koktélos vagy martinis pohárba.

Tálalás és díszítés

Az Aviation koktélt hagyományosan coupé vagy martinis pohárban szervírozzák. Díszítésként egy pálcára fűzött maraschino cseresznyét, esetleg citromhéjspirált használhatunk, ami vizuálisan is vonzóvá teszi az italt.

Kalóriatartalom

Egy adag Aviation koktél körülbelül 170-190 kalóriát tartalmaz. A koktél kalóriatartalma főként a Maraschino likőr és a Creme de Violette mennyiségétől függ.