Barraquito koktél

Barraquito koktél

A Barraquito koktél egy gazdag, rétegezett kávéital a Kanári-szigetekről, amely édes, krémes és aromás élményt nyújt egyetlen pohárban. A sűrített tej lágy édessége, a frissen főzött eszpresszó intenzív aromája, a Licor 43 (Spanyolország ikonikus itala) fűszeres-vaníliás, ugyanakkor citrusos karaktere és a tejhab bársonyos textúrája tökéletes harmóniát alkot. A fahéjjal meghintett felszín és a citromhéj igazi mediterrán hangulatot varázsol – mintha egy napsütéses délutánon egy tenerifei kávézó teraszán ücsörögnénk. A Barraquito nem csupán egy kávé: ez egy desszert a pohárban, amely melenget és kényeztet egyszerre.

Történet

Az ital története Teneriféhez és a Santa Cruz de Tenerifén található Bar Imperialhoz kapcsolódik. Állítólag egy Sebastián Rubio nevű férfi – akit „Barraco” becenéven ismertek – rendelte meg először ezt a kombinációt, és a vendégek végül róla nevezték el az italt. Eredetileg délutáni vagy ebéd utáni desszertként fogyasztották, de hamar elterjedt minden napszakban és az egész szigeten. A hagyományos receptben mindig Licor 43-t használnak, amely a kávéval és a sűrített tejjel együtt adja meg a Barraquito jellegzetes, édes-fűszeres karakterét. Bár számos változata létezik (alkoholos és alkoholmentes is), a klasszikus, réteges tálalás maradt a védjegye, amely nemcsak ízben, hanem látványban is különleges.

Összetevők

2 evőkanál sűrített tej (kb. 25-20 ml)

30 ml Licor 43 (vaníliás-citrusos spanyol likőr)

1 adag frissen főzött eszpresszó (kb. 30 ml)

30 ml meleg tej (habosítva)

Ez a recept nem veszi szigorúan az arányokat, így bátran játszhatunk velük, annak megfelelően, hogy melyik alkotóelemet preferáljuk jobban, és melyik ízt kívánjuk dominánssá tenni.

Barraquito koktél elkészítése

Egy hőálló üvegpohár aljára öntjük a sűrített tejet, majd óvatosan hozzáadjuk a Licor 43-t. Ezután nagyon lassan ráöntjük a frissen főzött, forró eszpresszót úgy, hogy a rétegek megmaradjanak. A tetejére óvatosan rákanalazzuk a felhabosított meleg tejet. A rétegek sorrendje alulról felfelé: sűrített tej – Licor 43 – kávé – tejhab. Erre mindig érdemes ügyelni.

Tálalás és díszítés

A Barraquito koktélt hőálló, füles kávéspohárban (nem csészében) vagy shotos (feleses) pohárban szervírozzuk. A tetejét megszórjuk kevés őrölt fahéjjal, és egy vékony citromhéjspirált helyezünk rá vagy a pohár szélére. Üveg- vagy átlátszó falú csészében tálaljuk, hogy a rétegek szépen látszódjanak.

Kalóriatartalom

Egy adag Barraquito koktél körülbelül 180–190 kalóriát tartalmaz, főként a sűrített tej és a Licor 43 cukor- és alkoholtartalma miatt. Viszont mivel a recept nem veszi szigorúan az arányokat, így a kalóriák is gyorsan megugorhatnak, ha valaki kicsit édesszájúbb.