A Brooklyn koktél egy karakteres, szárazabb testvére a klasszikus Manhattannek – kevesebb édes vermuttal, több élességgel és jóval markánsabb háttérrel. A rozswhisky gerincéhez száraz vermut, maraschino likőr és egy kevéske keserű (Picon vagy hasonló) társul, így az ital fanyarabb, visszafogottabb, de egyben kifinomultabb is. A Brooklyn nem kéri, hogy szeresd – csak eléd áll, és ha nyitott vagy, meghódít.
Történet
A Brooklyn koktél a New York-i városrészekről elnevezett klasszikus koktélok egyik tagja a Manhattan, Bronx és Queens társaságában. Először az 1908-as Jack’s Manual című bárkönyvben tűnt fel, majd a szesztilalom feloldása után szinte teljesen eltűnt az italválasztékból – egészen a modern „craft cocktail” mozgalomig, amely újra felfedezte ezt a komplex, mégis tiszta szerkezetű italt. Bár mindig is kicsit háttérbe szorult, a Brooklyn, híresebb testvérei mellett, a mai napig a koktélkedvelők titkos favoritja.
Összetevők
60 ml rozswhisky
30 ml száraz vermut
7,5 ml maraschino likőr
7,5 ml keserűlikőr (pl. Amer Picon vagy helyettesítő – pl. Amaro CioCiaro, Ramazzotti, vagy kevesebb Angostura + narancs bitters keveréke)
Brooklyn koktél elkészítése
A hozzávalókat egy keverőpohárba tesszük a jéggel, majd alaposan elkeverjük, hogy az ital lehűljön és kissé simább, selymesebb legyen. Ezután finoman átszűrjük egy lehűtött pohárba. A végeredmény rétegezett, száraz, enyhén cseresznyés és gyógynövényes – egy igazi nagyvárosi koktél.
Tálalás és díszítés
A Brooklyn koktélt coupe pohárban szokás tálalni díszítés nélkül vagy egy vékony citromhéjspirállal. Ha maraschino likőrrel dolgozunk, egy minőségi koktélcseresznye a pohár alján méltó, de nem kötelező elem – a koktél eleganciája inkább a tisztaságában rejlik.
Kalóriatartalom
Egy adag Brooklyn koktél körülbelül 210-220 kalóriát tartalmaz. A maraschino likőr hozza a legtöbb cukrot, a többi összetevő mellette szinte diétásnak tűnik.

