Emerson koktél

emerson_koktel

Az Emerson koktél egy kifinomult és ízletes ital, amely a gint a vörös vermuttal kombinálja. Az ital kiegyensúlyozott és elegáns ízvilágot kínál. A koktélban viszonylag kis mennyiségű lime-lé van, ami eltéríti a koktélt a keserű ízvilágból a savanyú kategória felé, bár valamivel finomabban teszi ezt, mint a korszak többi klasszikus koktélja. Az Emerson koktél főként elegánsabb összejöveteleken lehet népszerű.

Történet

Az ital pontos eredete ismeretlen, de egyes legendák szerint az italt Ralph Waldo Emerson tiszteletére nevezték el. A koktél egyik legkorábbi említése Jacques Straub 1913-as Straub’s Manual of Mixed Drinks című könyvében található. Manapság talán nem tartozik a legtrendibb koktélok közé, de a jó pedigrével rendelkező bárok itallapján általában szerepel a kínálatban.

Összetevők

45 ml gin (lehetőleg Old Tom)

30 ml édes, vörös vermut

15 ml frissen facsart lime-lé

10 ml maraschino likőr

Emerson koktél elkészítése

A shakerbe töltsük bele az összes hozzávalót és a jeget. Rázzuk össze alaposan, majd előhűtött pohárba szűrjük le.

Tálalás és díszítés

Az Emerson koktélt hagyományosan egy előhűtött coupe, esetleg martinis pohárban szolgálják fel. Díszítésként narancshéjspirált használhatunk, amelyet a pohár szélére helyezünk. Pálcára felszúrt maraschino cseresznyével is díszíthetjük.

Kalóriatartalom

Egy adag Emerson koktél körülbelül 160 kalóriát tartalmaz. Az ital kalóriatartalma elsősorban a vermut és narancslikőr mennyiségétől függ.