Az Enzoni koktél egy elegáns, modern klasszikus, amely ügyesen egyensúlyozik a gin citrusos frissessége, a Campari kesernyéssége és a szőlő gyümölcsös édessége között. Egyszerre vibráló és letisztult ital, amely a Negroni stílusát idézi, keresztezve egy Gin Sourral, mégis sokkal játékosabb, könnyedebb karakterrel. A friss szőlőszemek különleges textúrát és aromát adnak, így az Enzoni nemcsak egy ital, hanem egy igazi ízélmény.
Történet
Az Enzoni koktélt Vincenzo Errico, a legendás milánói származású bártender alkotta meg a New York-i Milk & Honey bárban valamikor a 2000-es évek elején. A célja az volt, hogy egyfajta modern Negroni-változatot hozzon létre, amelyben a gin és a Campari dominanciáját szőlővel és citrusokkal lágyítja. A koktél elnevezése is Vincenzo becenevéből ered – így vált az Enzoni személyes, mégis globálisan ismert itallá.
Összetevők
30 ml gin
30 ml Campari
22,5 ml frissen facsart citromlé
15 ml cukorszirup
5-6 szem zöld szőlő (magnélküli)
Enzoni koktél elkészítése
A szőlőszemeket először egy shaker alján muddlerrel (törőfával) jól összenyomjuk, hogy kiengedjék a levüket. Ezután hozzáadjuk a gint, a Camparit, a citromlevet és a cukorszirupot, majd alaposan összerázzuk bőséges mennyiségű jéggel együtt. A keveréket szűrjük egy jéggel teli pohárba – ha tisztább (kevésbé zavaros) végeredményt szeretnénk, használjunk dupla szűrést.
Tálalás és díszítés
Az Enzoni koktélt általában old fashioned pohárban tálalják, friss jéggel. Díszítésként három szem zöld szőlőszemet fűzzünk egy nyársra, és helyezzük a pohár szélére vagy keresztbe a poháron Ez egyszerre utal az ital eredetére és fokozza a látványt.
Kalóriatartalom
Egy adag Enzoni koktél körülbelül 180-190 kalóriát tartalmaz. A szőlő és a cukorszirup adja a legtöbb természetes cukrot, míg a gin és a Campari alkoholos kalóriákkal egészítik ki az élményt

