Enzoni koktél

enzoni_koktel

Az Enzoni koktél egy elegáns, modern klasszikus, amely ügyesen egyensúlyozik a gin citrusos frissessége, a Campari kesernyéssége és a szőlő gyümölcsös édessége között. Egyszerre vibráló és letisztult ital, amely a Negroni stílusát idézi, keresztezve egy Gin Sourral, mégis sokkal játékosabb, könnyedebb karakterrel. A friss szőlőszemek különleges textúrát és aromát adnak, így az Enzoni nemcsak egy ital, hanem egy igazi ízélmény.

Történet

Az Enzoni koktélt Vincenzo Errico, a legendás milánói származású bártender alkotta meg a New York-i Milk & Honey bárban valamikor a 2000-es évek elején. A célja az volt, hogy egyfajta modern Negroni-változatot hozzon létre, amelyben a gin és a Campari dominanciáját szőlővel és citrusokkal lágyítja. A koktél elnevezése is Vincenzo becenevéből ered – így vált az Enzoni személyes, mégis globálisan ismert itallá.

Összetevők

30 ml gin

30 ml Campari

22,5 ml frissen facsart citromlé

15 ml cukorszirup

5-6 szem zöld szőlő (magnélküli)

Enzoni koktél elkészítése

A szőlőszemeket először egy shaker alján muddlerrel (törőfával) jól összenyomjuk, hogy kiengedjék a levüket. Ezután hozzáadjuk a gint, a Camparit, a citromlevet és a cukorszirupot, majd alaposan összerázzuk bőséges mennyiségű jéggel együtt. A keveréket szűrjük egy jéggel teli pohárba – ha tisztább (kevésbé zavaros) végeredményt szeretnénk, használjunk dupla szűrést.

Tálalás és díszítés

Az Enzoni koktélt általában old fashioned pohárban tálalják, friss jéggel. Díszítésként három szem zöld szőlőszemet fűzzünk egy nyársra, és helyezzük a pohár szélére vagy keresztbe a poháron Ez egyszerre utal az ital eredetére és fokozza a látványt.

Kalóriatartalom

Egy adag Enzoni koktél körülbelül 180-190 kalóriát tartalmaz. A szőlő és a cukorszirup adja a legtöbb természetes cukrot, míg a gin és a Campari alkoholos kalóriákkal egészítik ki az élményt