A Garibaldi koktél egy hamisítatlan itáliai koktél. Jellegzetessége a kesernyés Campari és az édes narancslé tökéletes egyensúlya, amely egy könnyed, mégis karakteres italt eredményez. Igazi aperitif egy meleg nyári napon. A mindössze két összetevő arányaival lehet ugyan játszani, de a narancslé mennyiségének emelésével kiegyensúlyozottabb lesz a végeredmény.
Történet
A Garibaldi koktél a nevét Giuseppe Garibaldi olasz forradalmárról kapta, aki jelentős szerepet játszott az ország egyesítésében. A koktél színei, a vörös és a narancs, az olasz forradalmat és Garibaldi szenvedélyét szimbolizálják. Bár a koktél pontos eredete homályos, valószínűleg az 1900-as évek elején készült először, és azóta is népszerű aperitif az olasz bárokban. Állítólag azonban a New York-i Dante bárban készítik el legtökéletesebben.
Összetevők
45 ml Campari
120 ml frissen facsart narancslé
Garibaldi koktél elkészítése
Bár a koktél csak két összetevős, elkészítésének van egy titka. A narancslének ugyanis „bolyhosnak”, kell lennie. Ezt úgy lehet elérni, hogy a frissen facsart narancslevet átszűrjük, majd a gyümölcshús nélkül egy Breville- vagy hasonló turmixgépben a legmagasabb fokozaton keverjük, hogy a textúrája levegős legyen. Ezután egy highball poharat félig rakjunk tele jégkockákkal, és adjuk hozzá a keserűlikőrt. A végén pedig öntsük hozzá a „bolyhos” narancslevet. A narancs facsarásánál keserű olajok kerülhetnek az italba, ezért szükség és igény szerint 1-2 csepp cukorszirupot is adhatunk hozzá egyensúly érdekében.
Tálalás és díszítés
A Garibaldi koktélt hagyományosan magas, „highball” vagy „Collins” pohárban szolgálják fel. Díszítésként használhatunk narancsszeletet, amelyet a pohár szélére helyezhetünk, vagy egy narancskarikát, amely fokozza az ital citrusos aromáját.
Kalóriatartalom
Egy adag Garibaldi koktél körülbelül 170 kalóriát tartalmaz, amely gyümölcslé cukortartalmától függ.

