Gibson koktél

Gibson koktél

A Gibson koktél a klasszikus Martini koktél egy elegáns, mégis karakteres változata, amely egyetlen, de annál ikonikusabb jellegzetességgel bír: az olajbogyó helyett gyöngyhagymával díszítik. Íze, amely a gin és a száraz vermut tökéletes egyensúlyára épít, száraz, tiszta és kifinomult. A Gibson nem csupán egy ital, hanem egy időtlen stílusnyilatkozat is.

Történet

A Gibson koktél eredete kissé homályos, de több elmélet is létezik. A koktél névadójának címéért két aspiráns is versenyben van. Az egyik elmélet szerint Charles Dana Gibson, a híres illusztrátor ihlette, akinek elegáns „Gibson Girl” nőalakjai a 20. század elejének szépségideálját testesítették meg. Egy másik történet szerint egy San Franciscó-i üzletember, Walter D. K. Gibson kérte először az italt, mert úgy vélte, hogy a gyöngyhagyma egészségesebb alternatívája az olajbogyónak. Bárhonnan is ered, a Gibson a mai napig a kifinomult ízlés megtestesítője.

Összetevők

75 ml gin

15 ml száraz vermut

Gibson koktél elkészítése

Egy keverőpoharat töltsünk meg jéggel, majd adjuk hozzá a gint és a száraz vermutot. Óvatosan keverjük el (nem rázva), hogy az ital kellően lehűljön, de ne legyen túlzottan híg. Ezután szűrjük át egy jól lehűtött martinis pohárba.

Tálalás és díszítés

A Gibson koktél elmaradhatatlan díszítése egy vagy két koktélhagyma (ecetes gyöngyhagymaként is lehet kapni a boltokban), amelyet koktélpálcikán vagy önmagában helyezünk a pohárba. Ez adja az ital jellegzetes, enyhén édeskés és sós befejezését. A pohár természetesen martinis kell, hogy legyen.

Kalóriatartalom

Egy adag Gibson koktél körülbelül 160 kalóriát tartalmaz, amelyért főként a gin felel.