A Gin & It koktél az egyik legegyszerűbb, mégis legklasszikusabb ital, amit valaha kevertek – egyenesen a régi idők bárpultjairól, még abból a korszakból, amikor két alapanyag is elég volt a varázslathoz. A név eredetileg Gin & Italian volt, de a szesztilalom idején Gin and It-re rövidítették. A gin és a vermut aránya, sőt, az is, hogy tisztán vagy jéggel tálaljuk-e, személyes ízlés, preferencia és alkalom kérdése. Ennek a koktélnak az aromái azonban talán jobban kibontakoznak, ha tisztán tálaljuk.
Történet
A Gin & It koktél eredete a 19. század végére vezethető vissza, amikor a gin még nem martiniszerűen száraz, hanem fűszeresebb, „Old Tom” jellegű volt, az édes vermut pedig új színt vitt az addig főleg whiskyvel kevert italok világába. Az „It” az olasz (Italian) vermutra utal, és a kombináció olyannyira népszerű lett, hogy a 20. század első felében szinte minden londoni és New York-i bár itallapján megtalálható volt. A Gin & It népszerűsége a vermuttal és a ginnel együtt hanyatlott az 1980-as évek végén, de most reneszánszát éli a gin- és vermutfogyasztók új generációjának köszönhetően.
Összetevők
45 ml gin
45 ml édes vörös vermut (pl. Martini Rosso, Carpano Antica, vagy hasonló)
1 csepp Angostura bitters (opcionális, de gyakori)
Az 1:1 arány az összetevőknél módosítható 2:1 arányig (2 gin:1 vermut) ízlés szerint.
Gin & It koktél elkészítése
A gint és a vermutot jéggel teli keverőpohárba öntjük, majd alaposan elkeverjük, hogy az ital kellően lehűljön és kissé híguljon. Tehát nincs szükség shakerre. Ezután finoman átszűrjük egy előhűtött koktélos pohárba. Ha narancskeserű is kerül bele, azt célszerű az elején hozzáadni, hogy egyenletesen oszoljon el.
Tálalás és díszítés
A Gin & It koktélt koktélos vagy coupe pohárban tálalják, jég nélkül. Díszítésként egy citromhéjspirál vagy egy koktélcseresznye elegáns, retró hangulatot ad az italnak – de gyakran mindenféle cicoma nélkül kerül a vendég elé, ahogyan egy letisztult klasszikushoz illik.
Kalóriatartalom
Egy adag Gin & It koktél körülbelül 160–180 kalóriát tartalmaz. A vermut természetes cukortartalma a fő kalóriaforrás, míg a gin megpróbálja fékezni a kalóriák számát.

