A Manhattan koktél egy elegáns és klasszikus ital, amely az igazi koktélrajongók kedvence. Az, hogy rozswhisky vagy bourbon whisky kerül bele, egyéni preferencia kérdése, de az édes vermuttal és a keserű Angosturával egy olyan italt jön létre, amely tökéletes választás egy elegáns estélyhez vagy egy különleges vacsora előtti aperitifként. A Manhattan karaktere egyszerre fűszeres, édes és egy kicsit kesernyés, amely minden kortyban újabb ízrétegeket tár fel.
Történet
A Manhattan koktél a 19. század végén született, pontos eredete kissé homályos. Az egyik legelterjedtebb legenda szerint a koktélt 1870-ben találta ki Dr. Iain Marshall a Manhattan Clubban. Egy másik teória szerint Lady Randolph Churchillnek, Winston Churchill édesanyjának keverték először az italt. Bármi is legyen igaz az eredetével kapcsolatban, gyorsan népszerűvé vált a helyi bárokban és szalonokban.
Összetevők
40 ml rozs vagy bourbon whisky
20 ml édes vörös vermut
2 csepp Angostura keserű
Manhattan koktél elkészítése
Öntsük a whiskyt, a vermutot és az Angostura keserűt egy jéggel teli keverőpohárba, majd keverjük össze az italt jó hosszan, kb. 30 másodpercig, hogy elérje a kívánt hőmérsékletet. Ezután szűrjük át az italt egy lehűtött (jég nélküli) koktélos pohárba.
Tálalás és díszítés
A Manhattan koktélt hagyományosan coupe pohárban szolgálják fel. A díszítéshez használjunk egy maraschino koktélcseresznyét, amelyet az ital közepébe helyezhetünk, de akár narancshéj spirállal is helyettesíthetjük.
Kalóriatartalom
Egy adag Manhattan koktél körülbelül 150–160 kalóriát tartalmaz, amely elsősorban a whisky és a vermut alkohol- és cukortartalmától függ.

