A Margarita az egyik legnépszerűbb koktél Észak-Amerikában – jó okkal. A lime savanykás ízét és a narancslikőr édességét a tequila jellegzetes ízprofiljával ötvözve a klasszikus Margarita továbbra is az egyik legismertebb és legidőtállóbb példája a savanyú koktélok kategóriájának. Egy nyári este klasszikus kísérője, amelyet a világ minden táján élvezettel fogyasztanak. A margarita spanyol szó, jelentése százszorszép.
Történet
A Margarita eredetéről számos legenda létezik, de a leggyakrabban elfogadott verzió szerint az 1930-as vagy 40-es években született a mexikói Acapulcóban. Az egyik történet szerint Danny Negrete csapos készítette el az italt nászajándékként 1936-ban. Danny és bátyja, David bárt nyitottak a mexikói Pueblában található Garci Crispo szállodában, és az italt leendő sógornőjének, Margaritának készítette. Egy másik, gyakran hallható történet Margaret Samesről, egy dallasi nőről szól, aki azt állítja, hogy 1948-ban egy acapulcói házibuliban találta ki ezt a klasszikust. Bárhogy legyen is, a Margarita a tequila kultúrájának és a mexikói ízeknek a szimbólumává és világszerte az egyik legismertebb koktéllá vált.
Összetevők
60 ml tequila (silver, másnéven blanco)
30 ml narancslikőr (Cointreau vagy Triple Sec)
30 ml frissen facsart lime-lé
10 ml agávé szirup
Margarita koktél elkészítése
Készítsük elő a poharat: egy limekarikával nedvesítsük meg a pohár peremét, majd mártsuk sóba vagy cukorba, ízlés szerint. Egy shakerbe tegyünk jeget, majd adjuk hozzá az összes összetevőt. Alaposan rázzuk össze, hogy az ital jól lehűljön és az ízek összeérjenek. Szűrjük át az italt az előkészített pohárba. Jeget ízlés szerint tehetünk a pohárba, bár alapvetően nem szükséges.
Tálalás és díszítés
A Margaritát hagyományosan coupe vagy margarita pohárban tálalják. A sóval vagy cukorral bevont peremre limekarikát tegyünk. Ezzel egyszerű, de stílusos megjelenést adhatunk a koktélnak.
Kalóriatartalom
Egy adag Margarita koktél körülbelül 160–170 kalóriát tartalmaz, ami főként a narancslikőr és az agávészirup fajtájától függ. Valamint ha a pohár karimáján cukrot használunk só helyett, szintén érdemes néhány tucat kalóriát pluszban hozzászámolni.

