A Metropolitan koktél egy igazi klasszikus a keverési művészet világában, amelyet a brandy elegáns karaktere és a vörösboros édesítők tesznek különlegessé. Egy olyan ital, amelynek minden kortya a régi idők nagyvárosi életének hangulatát idézi, ahol a bárok füstös félhomályában pezsgő társasági élet zajlott. A Metropolitan koktél nem a szokványos italok közé tartozik: kissé testes, gazdag és fűszeres ízvilággal rendelkezik, amely tökéletesen passzol egy hosszú nap zárásához vagy akár egy elegáns vacsorához is.
Történet
A Metropolitan koktél története a 19. század végére nyúlik vissza, amikor a brandy és a Manhattan koktél rokonaként létrejött. A Metropolitan népszerűsége a nagyvárosi szalonokban kezdődött, és hamarosan a New York-i bárok egyik közkedvelt itala lett. A koktél különlegességét az adja, hogy míg a Manhattan whiskyvel készül, addig a Metropolitan a brandy kifinomultabb, édesebb karakterét használja alapul, amelyet vermuttal és egy cseppnyi egyszerű sziruppal édesít meg. A Metropolitan az idők során kicsit háttérbe szorult, de a koktélrajongók között még mindig titkos gyöngyszemnek számít.
Összetevők
50 ml brandy
25 ml vörös vermut
5 ml cukorszirup
2 csepp Angostura bitter
Metropolitan koktél elkészítése
Töltsük az összetevőket egy jéggel teli keverőpohárba, és alaposan keverjük össze, amíg az ital teljesen lehűl. Szűrjük át egy lehűtött pohárba, hogy ízeinek gazdagsága érvényesüljön.
Tálalás és díszítés
A Metropolitan koktélt leggyakrabban Nick & Nora pohárban vagy martinis pohárban tálalják. Díszítésként egy citromhéjat használhatunk, amelyet finoman a pohár pereméhez dörzsölhetünk az extra aromák érdekében. Ha még különlegesebb hatást szeretnénk elérni, egy maraschino cseresznye is helyet kaphat az italban.
Kalóriatartalom
Egy adag Metropolitan koktél körülbelül 170-180 kalóriát tartalmaz, főleg a brandy és a cukorszirup miatt.

