A Miami Vice koktél olyan, mintha a 80-as évek napsütötte, élénk világa egyetlen pohárban öltött volna testet: félig eper, félig kókusz, és teljes egészében vakítóan nyári. Ez az ital nem választani szeretne, hanem mindent akar egyszerre – a Daiquiri frissességét és a Piña Colada krémességét. Látványra is megosztott: két réteg, két világ, egy pohár – mintha a naplemente és a tenger találkozna egy pasztellszínű nyári ingben. Édes, egzotikus, és minden kortyával azt suttogja: „maradj még egy kicsit a parton”. A koktél elkészítése tagadhatatlanul bonyolultabb, mivel lényegében két ital elkészítését jelenti egy helyett, de az eredmény mindenképpen megéri a fáradtságot.
Történet
A Miami Vice koktél a nevét a híres 80-as évekbeli tévésorozatról kapta, amely stílusos ruháiról, menő autóiról, neon színeiről, válltöméseiről és látványos jeleneteiről lett ismert. Bár az ital pontos eredete nem ismert, valószínűleg egy ügyes pultos találta ki Floridában, aki úgy döntött, hogy két klasszikus, nyárias koktélt – a fagyasztott eper Daiquirit és a Piña Coladát – egyetlen látványos italban egyesít. Az eredmény egy frissítő, színes és rétegzett koktél lett, amelyet azonnal megszerettek a tengerparti nyaralók és bulizók.
Összetevők
Epres réteg (Daiquiri)
45 ml fehér rum
6-8 szem friss vagy fagyasztott eper
20 ml frissen facsart lime-lé
20 ml cukorszirup
120-150 ml zúzott jég
Kókuszos réteg (Piña Colada)
45 ml fehér rum
60 ml kókuszkrém (pl. Coco Lopez)
60 ml ananászlé
120-150 ml zúzott jég
Miami Vice koktél elkészítése
Ez a koktél lényegében két koktél elkészítését igényli. Először az epres réteget készítsük el. Tegyük a rumot, epret, lime-levet, cukorszirupot és jeget egy turmixgépbe, majd turmixoljuk simára, hogy pépes állagot kapjunk. Ezután mossuk tisztára a turmixgépet és készítsük el a fehér réteget. Turmixoljuk össze a rumot, a kókuszkrémet, az ananászlevet és a jeget, amíg az is krémes állagú nem lesz. Miután mindkét része elkészült, választhatunk, hogy óvatosan ráöntjük a fehér réteget az epres részre vagy – és talán ez a látványosabb variáció –, hogy egyszerre öntjük bele a pohárba a két összetevőt a két oldalról. Így szépen elkülönülnek egymástól a rétegek, és a koktél nagyon látványos külsőt kap.
Tálalás és díszítés
A Miami Vice koktél akkor mutat a legjobban, ha „hurricane” pohárban – tálaljuk, hogy jól érvényesüljenek a rétegek. A tetejére kerülhet egy eper vagy egy szelet ananász, de akár egy kis papíresernyő vagy színes szívószál is jól illik hozzá. Ez az ital nem a visszafogottságról szól, inkább arról, hogy élvezzük a nyarat, élvezzük az életet.
Kalóriatartalom
Egy adag Miami Vice koktél körülbelül 300–360 kalóriát tartalmaz. A gyümölcsök, a kókuszkrém és az alkohol mind hozzájárulnak ehhez a viszonylag magas értékhez – de ha egy trópusi hangulatú, nyaralós italra vágyunk, nem valószínű, hogy pont a kalóriák fognak érdekelni bennünket.

