A Mojito ma az egyik legnépszerűbb rumos koktél, melynek receptje világszerte ismert. Az ital a lime, a menta és a cukorszirup harmonikus keverékével hozza el a frissítő érzést, miközben a rum gazdag alapíze biztosítja a tökéletes egyensúlyt. Ennek a koktélnak minden összetevője megtalálható Kubában, így biztosan kijelenthető, hogy a szigetország egy igazi, autentikus itala. A Mojito tulajdonképpen egy életérzés, amely a karibi hangulatot idézi, legyen szó egy nyári partyról vagy egy csendes estéről.
Történet
A Mojito története Kuba szigetére nyúlik vissza, ahol az ital elődje, az „El Draque” már a 16. században népszerű volt. Ezt a rumos-mentás italt állítólag Sir Francis Drake kalózai fogyasztották, hogy enyhítsék betegségeiket (vagy jól érezzék magukat). A modern Mojito a 20. század elején vált ismertté, különösen Hemingway révén, aki előszeretettel fogyasztotta a híres La Bodeguita del Medio bárban Havannában. Az ital mára a nyár szimbólumává vált, és világszerte az egyik legismertebb koktéllá nőtte ki magát.
Összetevők
60 ml fehér rum (lehetőleg kubai)
20 ml lime-lé
10-15 ml cukorszirup (ízlés szerint)
8-10 friss mentalevél
Szódavíz a feltöltéshez
Mojito koktél elkészítése
Egy shakerbe helyezzük be a mentaleveleket, és törőfa (muddler) segítségével kicsit nyomkodjuk össze őket, hogy az illóolajok előjöjjenek. Adjuk hozzá a lime-levet és a cukorszirupot. Cukorszirupot készíthetünk (2:1 cukor-víz arányban) házilag is. Adjunk hozzá jégkockákat vagy a zúzott jeget, majd öntsük rá a fehér rumot. Rázzuk össze és szűrjük le pohárba. Ezt követően öntsük fel szódavízzel ízlés szerinti mennyiségben, és finoman keverjük meg újra.
Tálalás és díszítés
A Mojitót leggyakrabban highball pohárban tálalják, amelyben a szódavíz buborékai könnyedén érvényesülnek. Díszítésként használhatunk egy lime-szeletet a pohár szélére tűzve vagy az italba rakva, illetve egy friss mentaágat.
Kalóriatartalom
Egy adag Mojito koktél körülbelül 160-190 kalóriát tartalmaz, amely főként a cukorszirup mennyiségétől függ. Ez nem kevés, de a szódavíznek köszönhetően a lelkünk megnyugodhat, hogy legalább egy olyan összetevő van, amely nem növeli tovább a kalóriák számát.

