A Pisco Sour egy frissítő és aromás koktél, amelynek az alapja a pisco, egy dél-amerikai szőlőpárlat, ami némi lime-mal, cukorsziruppal és tojásfehérjével egészül ki. Az ital jellegzetessége a lime savanykás frissessége, amelyet a pisco gyümölcsös és virágos jegyei, valamint a tojásfehérje krémes textúrája tesz teljessé. A legjellegzetesebb csavar az italban mégis a keserű Angostura használata. A Pisco Sour a dél-amerikai konyha egyik legismertebb és legkedveltebb itala, amely bármelyik alkalomra tökéletes választás.
Történet
A Pisco Sour története az 1920-as évekig nyúlik vissza, és csaknem 100 éve két ország is magáénak követeli a koktélt. Chile és Peru vitája tehát örök, de a legvalószínűbb, hogy a koktélt Victor Vaughen Morris amerikai bártender alkotta meg, aki a perui Limában nyitotta meg saját bárját, a Morris’ Bart. Az ital gyorsan népszerűvé vált, és hamarosan Peru nemzeti italaként ismerték el. Azóta a Pisco Sour számos variációval gazdagodott, és az egész világon ismert és kedvelt koktél lett.
Összetevők
60 ml pisco
30 ml friss lime-lé
20 ml cukorszirup
1 tojásfehérje
2-3 csepp Angostura bitter
Pisco Sour koktél elkészítése
Egy shakerbe tegyük bele az összetevőket az Angosturán kívül, és jeget se tegyünk bele, mert először száraz rázással kell az alkotóelemeket egyesíteni. Ha ez megvan, akkor már tehetünk a shakerbe jeget is, és azzal újrarázhatjuk. Ekkorra a tojásfehérje krémes és habos lesz. Az italt átszűrve pohárba öntjük, és a tetejére 2-3 csepp Angostura keserűt cseppentünk, amit elkeverhetünk, de ez nem feltétlenül szükséges.
Tálalás és díszítés
A Pisco Sour koktélt hagyományosan koktélos coupe pohárban szervírozzák. Díszítésként a tetejére cseppentett Angostura bitter ad egyedi megjelenést és aromát. Egyéb díszítést ehhez a koktélhoz nem szoktak rakni.
Kalóriatartalom
Egy adag Pisco Sour koktél körülbelül 210-240 kalóriát tartalmaz. Az ital kalóriatartalma főként a pisco és a cukorszirup mennyiségétől függ.

