A Rob Roy koktél az elegancia és a karakter találkozása egy pohárban. A skót whisky gazdag, füstös ízvilágát a vermut bársonyos édessége lágyítja, míg az Angostura egy csipetnyi fűszerességet ad az italnak. Ez a klasszikus nagyon hasonlít a szeretett Manhattan koktélra, ám társával ellentétben skót whiskyvel készül. A bourbonról (vagy rozsról) az áttérés a skót whiskyre ugyan nem tűnik jelentősnek, mégis egy teljesen más karakterű italt hozhatunk így létre.
Történet
A Rob Roy koktél 1894-ben született a New York-i Waldorf Astoria bárjában, és nevét a híres skót népi hősről, Rob Roy MacGregorról kapta, aki egy Robin Hoodhoz hasonló alak volt. Közvetlen konkurenciája, a Manhattan koktél már az 1880-as évektől nagy népszerűségnek örvendett, főleg a Gentlemen klubokban és az elegáns bárokban, és máig a whisky alapú kevert italok egyik ikonikus darabja. A Rob Royt sem kellett azonban félteni, mert ez az ital is gyorsan csatlakozott a népszerű koktélok táborához.
Összetevők
60 ml skót whisky (lehetőleg blended vagy enyhén tőzeges)
22,5 ml édes vörös vermut
3 csepp Angostura bitter
Rob Roy koktél elkészítése
Egy keverőpohárba tegyük bele a skót whiskyt, a vermutot és az Angostura bittert. Ezután tegyük bele a jégkockákat, majd alaposan keverjük össze egy bárkanállal, hogy az ital lehűljön, de ne legyen túlhígítva. Szűrjük át egy hűtött pohárba, hogy az ital selymes és tiszta maradjon.
Tálalás és díszítés
A Rob Roy koktélt hagyományosan coupe vagy martinis pohárban szolgálják fel. Díszítésként egy koktélcseresznyét, esetleg egy citromhéjspirált használhatunk. Amennyiben lehetőségünk van rá, ragaszkodjunk a maraschino cseresznyéhez.
Kalóriatartalom
Egy adag Rob Roy koktél körülbelül 160-170 kalóriát tartalmaz, amely a whisky és a vermut alkohol- és cukortartalmából származik.

