A Sazerac egy erős és aromás koktél, amely a rozswhisky, a Peychaud’s bitter és az abszint különleges kombinációjával nyűgözi le az ínyenceket. Az ital karakterét a whisky fűszeres íze, a Peychaud’s bitter jellegzetes aromái, valamint az abszint ánizs és édesgyökér jegyei adják. Ez a koktél tökéletes választás azok számára, akik szeretik az erőteljes, de klasszikus ízeket.
Történet
A Sazerac koktél története az 1800-as évek közepére nyúlik vissza New Orleansba. Az italt Antoine Amédée Peychaud gyógyszerész találta fel, aki eredetileg a saját készítésű Peychaud’s bittert (amely akkor még gyógyító szer volt) keverte össze brandyvel. Később a brandyt a rozswhisky váltotta fel. 2008-ban az italt New Orleans hivatalos koktéljává választották, de erre aligha volt szükség, mert mindig is Crescent Cityhez (New Orleans belvárosának alakja, amely a Mississippi folyó íve miatt félhold alakú) tartozott. Végül a koktél népszerűsége odáig nőtt, hogy a helyiek akár betegek voltak, akár nem, rendületlenül fogyasztották a Sazeracot.
Összetevők
60 ml rozswhisky
1 kockacukor és 1/2 teáskanál víz (vagy 1 cl cukorszirup)
2-3 csepp Peychaud’s bitters (csak ez a fajta alkalmas az eredeti recept elkészítéséhez)
1 teáskanál abszint
Sazerac koktél elkészítése
Töltsünk meg egy old fashioned poharat jéggel, hogy lehűljön, és rakjuk félre. Egy másik whiskys pohárba öntsük bele a whiskyt, a cukorszirupot és a keserűt, tegyünk bele jeget, és keverjük el. Ehhez a koktélhoz ugyanis nincs szükség shakerre. Vegyük elő az első, már lehűlt poharat, ürítsük ki belőle a jeget, és öntsük bele az abszintot, majd öblítsük át vele a kihűlt poharat, hogy bevonja annak belső felületét. Ezután öntsük ki belőle az abszintot, mert itt pusztán az ánizsos jegyei miatt van szükség rá. Ezután az összekevert italt szűrjük át a kihűlt, abszinttal „átitatott” pohárba.
Tálalás és díszítés
A Sazerac koktélt hagyományosan old fashioned pohárban szervírozzák. Díszítésként egy darab citromhéjat használunk, amelyet az ital fölött megcsavarunk, hogy az illóolajok kioldódjanak. Ez a kis citromhéj friss citrusos aromát ad az italnak, ami tökéletesen kiegészíti a koktél erőteljes ízprofilját.
Kalóriatartalom
Egy adag Sazerac koktél körülbelül 150 kalóriát tartalmaz. Az ital kalóriatartalma főként a rozswhisky és a kockacukor (vagy cukorszirup) mennyiségétől függ.

