A South Side koktél egy frissítő, mentás-citrusos klasszikus, amely a gin fűszeres alapját egyesíti a lime élénkségével és a menta hűsítő hatásával. Kicsit olyan, mintha a Mojito és a Gimlet koktél valahol Chicago déli részén találkozott volna, és együtt sétáltak volna be egy jazzbárba. A South Side koktél nem harsány, nem túldíszített – egyszerűen tiszta, hűs és tökéletesen kiegyensúlyozott.
Történet
A South Side eredetét több legenda is övezi. Az egyik legismertebb verzió szerint a koktél az 1920-as években, a szesztilalom idején lett népszerű Chicago South Side nevű városrészében, ahol a kevésbé jó minőségű gin ízét mentával és citruslével próbálták ellensúlyozni. Egy másik történet a New York-i 21 Clubhoz köti az italt, ahol az arisztokratikus vendégek kedvencévé vált. Bármelyik történet legyen is igaz, a South Side máig a nyári frissítő koktélok egyik legjobb példája maradt.
Összetevők
60 ml gin
30 ml frissen facsart lime-lé (vagy citromlé)
15 ml cukorszirup (1:1 arányban cukor és víz, de lehet dúsabb, 2:1 arányban is)
6–8 friss mentalevél
South Side koktél elkészítése
A mentaleveleket egy shakerbe tesszük, hozzáadjuk a lime-levet és a cukorszirupot, majd egy muddlerrel (vagy a shaker végével) óvatosan összetörjük őket, hogy az illóolajok felszabaduljanak. A túl erőteljes törés viszont inkább a gyógynövény keserű jegyeit emeli ki, mint az édes és aromás tulajdonságait, így erre érdemes figyelni. Ezután hozzáadjuk a gint és jeget, majd alaposan összerázzuk. Finoman átszűrjük egy lehűtött koktélos pohárba – ha teljesen sima italra vágyunk, használhatunk dupla szűrést is.
Tálalás és díszítés
A South Side koktélt coupé vagy klasszikus koktélos pohárban szolgálják fel, jég nélkül. Díszítésként egy apró mentaág, esetleg egy lime-héj spirál kerülhet a tetejére.
Kalóriatartalom
Egy adag South Side koktél körülbelül 160–180 kalóriát tartalmaz, főként a cukorszirup és a gin miatt.

