Vesper koktél

vesper_koktel

A Vesper koktél egy ikonikus ital, amely eleganciájával és kifinomultságával hódította meg a világot. Ez a koktél nemcsak az ízérzékekre hat, hanem egy csipetnyi történelmet és irodalmat is magában hordoz, hiszen maga James Bond tette halhatatlanná az ital nevét. A gin és a vodka találkozása a vermuttal tökéletes harmóniát alkot. Az ital érdekesége, hogy semmilyen olyan gyümölcslevet vagy üdítőt nem tartalmaz, ami csökkenthetné az ital erejét, de nincs is rá szükség. Igazi férfias ital, férfias mennyiségben.

Történet

A Vesper koktél története egyenesen Ian Fleming, a James Bond-regények szerzőjének tollából pattant ki. Az ital először az 1953-as Casino Royale című könyvben tűnt fel, ahol Bond maga alkotta meg a receptet és nevezte el az italt a gyönyörű Vesper Lyndről, a regény női főszereplőjéről. A Vesper koktél azóta is az olyan Bond-rajongók és a koktélimádók kedvence, akik szeretik az erős és karakteres italokat. Bond csak akkor ragaszkodott a receptben lévő mennyiségekhez, ha éppen egy komoly feladatra koncentrált. Ám a szórakozáshoz jöhetett a dupla adag is.

Összetevők

45 ml gin (lehetőleg London dry gin)

15 ml vodka (semleges ízű, prémium minőségű)

7,5 ml Lillet Blanc vermut (vagy Cocchi Americano vermut, ha autentikusabb élményt keresünk)

Vesper koktél elkészítése

Bár a legtöbb martini típusú koktélt keverni szokták, a Vesper Bond utasításai miatt kivételnek számít. Először egy shakerbe öntsük bele az összetevőket, és töltsük meg jéggel. Alaposan rázzuk össze, hogy az ital jól lehűljön, és az ízek harmonikusan elvegyüljenek. Ezután szűrjük át egy előre lehűtött martinis pohárba.

Tálalás és díszítés

A Vesper koktélt hagyományosan martinis pohárban szolgálják fel, amely tökéletesen kiemeli az ital letisztult és elegáns megjelenését. A végén díszítsük egy vékony citromhéj csavarral, amelyet az ital felett kifacsarunk, hogy a citrusolajok kiemeljék a koktél frissességét. A héjat helyezzük az italba.

Kalóriatartalom

Egy adag Vesper koktél körülbelül 180-200 kalóriát tartalmaz, amely főként a gin, a vodka és a Lillet Blanc alkohol- és cukortartalmából adódik.