A Zaza koktél egy klasszikus, francia eleganciát sugárzó ital, amely a gin szárazságát a Dubonnet (boralapú aperitif) édeskés, kicsit fűszeres világával ötvözi. Érdekessége a koktélnak, hogy rázva Zaza koktél, de keverve Dubonnet koktél lesz belőle. A mixelési mód finoman változtat az ital karakterén – a rázott változat kissé hígabb és hidegebb, míg a kevert simább és elegánsabb. Ez a koktél olyan, mint egy régi színházi plakát: kissé elfeledett, kissé titokzatos, de stílusos és karakteres. A Zaza nem a harsány koktélok közé tartozik – inkább egy visszafogott, kifinomult színpadi belépő.
Történet
A Zaza koktél eredete az 1900-as évek elejére nyúlik vissza. A „Zaza” elnevezés vélhetően az azonos című operett (és későbbi filmadaptációk) nyomán terjedt el, amely a századelő francia kultúráját idézte meg. A koktél maga is hasonló hangulatot áraszt: elegáns, virágos, és enyhén dekadens – mintha egy párizsi szalonban szolgálnák fel. A Zaza egyébiránt az Izabella női név kicsinyítőképzős változata.
Összetevők
45 ml gin
60 ml Dubonnet
Zaza koktél elkészítése
A gint és a vermutot egy shakerbe töltjük, majd a jéggel együtt alaposan felrázzuk, hogy az ital jól lehűljön, és egyenletes, selymes textúrája legyen. Ezután egy lehűtött koktélospohárba szűrjük.
Tálalás és díszítés
A Zaza koktélt klasszikus koktélos- vagy coupe pohárban tálalják, jég nélkül. Gyakori díszítőelem rajta a citromhéjspirál. A díszítés sosem hivalkodó, inkább finoman ráerősít az ital nosztalgikus, művészi hangulatára.
Kalóriatartalom
Egy adag Zaza koktél körülbelül 140–150 kalóriát tartalmaz, főként a Dubonnet cukortartalma miatt. Kevés összetevője miatt, viszonylag „lightos” ital.

