A bármixer legjobb barátja: a koktélshaker

boston_shaker, cobbler_shaker, french_shaker, shakerek_fajtai
  • Alaposan összekeverni az italt. Ha próbáltunk valaha is cukrot keverni a jeges teába, valószínűleg észrevettük, hogy egy örökkévalóság, mire feloldódik a cukor. Ezzel a problémával a bármixerek is mindig szembesülnek, ha olyan összetevővel dolgoznak, amely nehezen oldódik. A shaker rázásával ez a folyamat felgyorsul, mivel a shakerben lévő jég és a folyadék sokkal többet mozog, mintha ezt keverőkanállal oldanánk meg. Manapság persze tengernyi szirup kapható, amely orvosolja a problémát, de például az Old Fashioned koktélt a klasszikus helyeken még mindig cukorral készítik.
  • Gyorsan hűt. A koktélshakerek rendkívül jók abban, hogy a szobahőmérsékletű hozzávalókat lehűtsék. A koktél rázásakor ugyanis a folyadék folyamatosan érintkezik a shakerben található jéggel, így gyorsan lehűl. Ráadásul a jégből leváló darabok még nagyobb hűtőfelületet biztosítanak a folyadéknak.
  • Segít a hígításban. Kevéssé ismert tény, hogy a koktélokat valójában hígítani kell, hogy megfelelő ízűek legyenek. Ha pontosan követnénk egy koktélreceptet, és kizárnánk belőle a jeget, majd összekevernénk a hozzávalókat, és a hűtőbe raknánk, akkor bár egy hideg koktélt kapnánk, de valószínűleg túl töményen. Részben éppen azért létezik műveletként a shakerben jéggel való rázás, mert minden koktélrecept 25-35%-os hígítást feltételez.
Boston shaker
Cobbler shaker
Francia shaker (Parisian [párizsi] shaker)