Minden szakmának megvannak a saját munkaeszközei, amelyeket a szakemberek folyamatosan használnak, és nélkülük félkarú óriások lennének. A bármixereknek is sok olyan eszközük van, amelyek feltétlenül szükségesek ahhoz, hogy a vendégek számára el tudják készíteni a koktélokat, akár otthon, akár profiként. Ezek az báreszközök nemcsak megkönnyítik a koktélkészítést, hanem magasabb szintre emelik az italok minőségét és esztétikáját is. Nézzük meg, hogy a mixer eszközök mire jók, és hogyan tudják megkönnyíteni a bártender munkáját.
Shakerek
Ezt az eszközt talán felesleges is bemutatni, hiszen a koktélokat az emberek automatikusan a shakerekkel társítják. A shaker a koktélok készítésének ikonikus eszköze. Három alapvető típusa van: a Boston shaker, amely két különböző méretű – de összeillő – pohárból áll, a Cobbler shaker, amely egy beépített szűrővel és fedéllel rendelkezik, és a harmadik – kissé elhanyagolt– French shaker (párizsi shaker). A shakereket az összetevők gyors összekeverésére és lehűtésére használjuk. A shakerek világáról, és a három fenti shakerről ebben a blogcikkben olvashatsz bővebben.

Bárkanalak
A bárkanál az egyik legfontosabb eszköz egy bártender számára. A hosszú nyelű kanalat általában a koktélok keverésére használják, különösen olyan italoknál, amelyek több rétegből állnak. A bárkanál finom keverést biztosít anélkül, hogy megtörné az ital rétegeit. A bárkanál hossza és spirálos kialakítása nem csupán arra szolgál, hogy elérje a magasabb poharak alját. A spirálos nyél azért is kifejezetten felelős, hogy a keverés közben létrehozott örvény finoman mozogjon az italban. A bárkanál nyele sok esetben mérőegységként is szolgál, hiszen pontosan egy teáskanálnyi folyadék fér el a fejében.
Jéglapátok
A jéglapát fontos szerepet játszik a jég mozgatásában, adagolásában, és anélkül kezelhetjük vele a jeget, hogy kézzel érintenénk azt, így a higiénia szempontjából is előnyös. Jól jön, ha nagyobb mennyiségű jeget szeretnénk egy koktélhoz vagy kevert italhoz hozzáadni. A megfelelő jéglapát anyaga lehet fém vagy műanyag, a minőségétől függően.
Barmat
A barmat egy speciális gumiszőnyeg, amelyet a pultokon helyeznek el, hogy felfogja az esetlegesen kiömlött italokat, ugyanakkor stabilitást is nyújt a rá helyezett poharaknak. Nemcsak a pult tisztántartásában segít, de megóvja az eszközöket a pulttal való közvetlen érintkezéstől. A barmat különösen hasznos, ha sok ital készül egy este folyamán.
Kiöntődugó
A kiöntődugó (pourer) egy, a bárokban használt olyan eszköz, amely megkönnyíti az italok adagolását. A legtöbb üveg nyakába illeszkedik, és pontos, egyenletes áramlást biztosít, amikor italokat töltünk, különösen a koktélok készítésekor. A célja nemcsak az italok precíz öntése, hanem az is, hogy minimalizálja a pazarlást és megakadályozza a felesleges kiömlést. A kiöntődugón található lamellák is fontos szerepet játszanak ebben, mivel segítenek szabályozni a levegő beáramlását, ami biztosítja, hogy az ital egyenletesen és megszakítás nélkül áramoljon ki az üvegből. Így a bartenderek könnyedén tudják kontrollálni a kiöntött mennyiséget, ami különösen fontos, amikor pontos mennyiségekkel dolgoznak.
Szűrők
A szűrők (strainers) különösen akkor fontos eszközök a koktélok elkészítésénél, ha shakerrel dolgozunk. A szűrő segítségével eltávolíthatjuk a jeget, a gyümölcshéjat vagy más nagyobb darabkákat, gyümölcsmagokat az italból. Három alapvető típusa létezik. Az első a Hawthorne-szűrő, amely spirálos fémrugóval rendelkezik. Ez a legáltalánosabb szűrőfajta, amely leginkább a Boston shaker fémből készült részéhez passzol. A gyümölcspépet, a tojásfehérjét és a fűszernövényeket tartja vissza. A második típus a Julep-szűrő, amely ívelt formája miatt szintén kényelmesen illeszkedik -–főleg a Boston-shaker üvegből készült részére. Ez a szűrő főleg a jeget tartja vissza. A harmadik fajta finomszűrő pedig egy olyan, finom hálóval rendelkező, fémből készült szűrő, amely az apróbb részecskék (pl: jégszilánkok) kiszűrésére szolgál.
Bárkések
A bárkések elengedhetetlenek azoknak a gyümölcsöknek és zöldségeknek a feldarabolásához és felszeleteléséhez, amelyeket az italokhoz díszítésként vagy alapanyagként adhatunk hozzá. A bártenderek által használt kések általában rövidebbek és élesebbek, mint a hagyományos konyhakések, hogy pontosabb vágásokat lehessen velük végezni. Van még egy speciális késfajta, amelyet a mixerek előszeretettel használnak. Ez az ún. spirálvágó kés, amellyel vékony spirálokat lehet készíteni a citrusfélék héjából az italok díszítéséhez.
Muddler (törőfa)
Ezzel az eszközzel a koktélok alapanyagait (pl. gyümölcsök, gyógynövények) lehet összezúzni, hogy az ízek intenzívebbé váljanak az italban. A leggyakoribb muddler anyaga a fa, de léteznek rozsdamentes acélból és műanyagból készült verziók is. A muddlerek eredete egészen az ókori civilizációkig nyúlik vissza, amikor a gyógynövényeket és fűszereket összezúzták a különféle italokhoz vagy gyógyszerkeverékekhez. A modern bártenderek csak továbbfejlesztették ezt az ősi eszközt a koktélok ízeinek kibontakoztatásához.
Italmércék
Az italmércék (jiggers) nélkülözhetetlenek a koktélok pontos adagolásához. Két végük különböző méretű, általában egy kisebb (30 ml) és egy nagyobb (60 ml) mérőegységet foglalnak magukban, de rengeteg űrmértékben léteznek a 10-60 ml-es tartományban. Segítenek a receptek pontosabb követésében, így elkerülendő az összetevők túlzott vagy túl alacsony mennyiségű használatát.
Speed Rail
A speedrail egy hosszú, keskeny palacktartó a bárpult alatt vagy mögött, amelyben a leggyakrabban használt alkoholos italokat tárolják. Kicsit hasonlít a virágládákra, de ez természetesen fémből készül. Használata megkönnyíti a bártender számára, hogy gyorsan hozzáférjen a szükséges palackokhoz, és ezáltal gyorsabban készítse el az italokat. A speed rail a hatékonyság növelésére szolgál, különösen a forgalmas bárokban.
Keverőpohár
A keverőpohár (mixing glass) egy vastag falú, széles szájú üvegpohár, amelyet az italok keverésére használnak, főleg olyan koktéloknál, amelyeket nem ráznak, hanem kevernek, mint például a Martini vagy a Negroni. A keverőpohárban kényelmesen használhatók a bárkanalak és a szűrők is.

…és egyebek
Számtalan egyéb olyan hasznos eszköz áll még a mixerek rendelkezésére, amelyek nem feltétlenül kellenek gyakran, de amikor mégis, akkor jó szolgálatot tesznek. Ilyenek például – a teljesség igénye nélkül – a: citrusprések, a jégdarálók, a jégcsákányok, a jégcsipeszek, a dugóhúzók, a sörnyitók, a turmixgépek, a citromreszelők stb. Természetesen nem szabad megfeledkezni az olyan báreszközökről sem, amelyeknek csak a koktélkészítés végén van jelentősége. Ilyen például a fogpiszkáló, a szívószál, a kis koktélernyő, hogy csak párat említsünk.
Szolgálatban
Ha két szóval kellene jellemezni a mixerek eszközeit, azt mondhatnánk rá, hogy „kész arzenál”. És ez igaz is, hiszen ahogyan fentebb láttuk, megszámlálhatatlan olyan eszköz segíti a munkájukat, amelyeket jól kihasználva gyönyörű és ízletes koktélokat hozhatnak létre. Legyen szó egyszerűbb vagy bonyolultabb italokról, a fent bemutatott eszközök minden bártender számára nélkülözhetetlenek. Természetesen, ha otthon is szeretnénk profi koktélokat készíteni, pár alapeszközt feltétlenül érdemes beszerezni a fentiekből, ha nem is az összeset. A többi pedig már csak a kreativitáson és az ügyességen múlik.

