A Milano Torino, közismertebb nevén Mi-To, egy igazi olasz klasszikus, amelyben két város íze találkozik: Milánó keserűsége és Torino édesen fűszeres aromái. A koktél a Campari és a vermut tökéletes egyensúlyára épít, és a Negroni „ősének” is tekinthető. Letisztult, karakteres, mégis egyszerű ital, amelyet nem lehet sietve fogyasztani – megköveteli a figyelmet, de cserébe gazdag élményt nyújt.
Történet
A Milano Torino koktél az 1860-as évek végén született a milánói Caffè Camparinóban, amelyet a Campari alapítója, Gaspare Campari üzemeltetett. A név is beszédes: a Campari Milánóból származik, a vermut (jellemzően Punt e Mes vagy egyéb édes vörös vermut) pedig Torinóból. A két város találkozása egy pohárban előrevetítette az olasz aperitivo kultúra diadalát.
Összetevők
45 ml Campari
45 ml édes vörös vermut
Milano Torino koktél elkészítése
A Camparit és a vermutot egy keverőpohárba, jégre öntjük, majd alaposan elkeverjük, hogy az ital lehűljön és az ízek harmóniába kerüljenek. Ezután szűrjük át egy jéggel töltött pohárba. A koktél karakteres, mégis visszafogott – az elkészítése éppoly egyszerű, mint amennyire hatásos a végeredmény.
Tálalás és díszítés
A Mi-To koktélt old fashioned pohárban tálalják, lehetőleg egy nagy jégkockával. Természetesen ez helyettesíthető kisebb jégkockákkal is. Díszítésként egy narancshéjspirál vagy egy narancsszelet illik hozzá, amely kiemeli a Campari citrusos, fanyar jegyeit.
Kalóriatartalom
Egy adag Milano Torino koktél körülbelül 170-180 kalóriát tartalmaz. A kalóriákért főként a vermut a ludas, de azért egy kevéssel a Campari is hozzájárul.

