Naked and Famous koktél

naked_and_famous_koktel

A Naked and Famous egy modern, élénk és kiegyensúlyozott koktél, amely a füstös mezcalt, a Chartreuse mézes gyógynövényességét – ami egyébként Agatha Christie híres magándetektívének, Poirot-nak is a kedvence volt -, valamint a narancsos Aperol és a friss citromlé tökéletes harmóniáját ötvözi. Az ital színpompás megjelenése és karakteres ízvilága miatt gyorsan a koktélrajongók kedvence lett. A Naked and Famous egy viszonylag új koktél a piacon, aránylag drága alapanyagokkal. Nem is csoda, hogy bár még nem terjedt el annyira a világon, mégis felvételt nyert a Nemzetközi Bártenderek Szövetségének listájára, ami bizonyítja, hogy egy kiváló koktélról van szó.

Történet

A Naked and Famous koktélt Joaquín Simó alkotta meg 2011-ben a New York-i Death & Co. bárban. Simó a modern klasszikusnak számító Paper Plane koktél receptjét vette alapul, de bourbon helyett mezcalt használt, a kesernyés Amaro Nonino helyett pedig Chartreuse került az shakerbe. Az eredmény egy vibráló, egyedi és tökéletesen kiegyensúlyozott koktél lett, amely azóta világszerte hódít a craft cocktail bárokban.

Összetevők

22,5 ml mezcal

22,5 ml sárga Chartreuse

22,5 ml Aperol

22,5 ml frissen facsart citromlé

Naked and Famous koktél elkészítése

A hozzávalókat és a jeget együtt töltsük bele egy shakerbe. Erőteljesen rázzuk körülbelül 10-15 másodpercig, hogy az ital jól lehűljön és az ízek tökéletesen összeérjenek. Szűrjük le egy előre jól lehűtött coupe vagy koktélos pohárba.

Tálalás és díszítés

A Naked and Famous koktélt általában díszítés nélkül szolgálják fel coupe pohárban, hogy a színe és tiszta megjelenése érvényesüljön. Ha mégis extra vizuális élményt szeretnénk, egy vékony limekarikát még elbír az ital.

Kalóriatartalom

Egy adag Naked and Famous koktél körülbelül 180 kalóriát tartalmaz, amely leginkább a mezcal és a likőrök cukortartalmából adódik. Az élénk és kiegyensúlyozott ízvilág miatt azonban minden korty megéri.