A rum egyike a világ legrégebbi és legkedveltebb szeszes italainak. Története a 17. századba nyúlik vissza, amikor Nyugat-Indiában, azaz a Karib-térségben, különösen Barbadoson először kezdték el készíteni. Az ital szorosan összefügg a karibi kultúrával és történelemmel, hiszen a cukornád termesztése és a rumgyártás virágzása a brit gyarmatosítás időszakában élénkült fel. A rum a kereskedelem egyik fontos eszközévé vált, és szorosan kapcsolódott a hírhedt háromszög-kereskedelemhez – aminek az egyik „árucikke” a rabszolgák voltak -, amely Európa, Afrika és Amerika között zajlott.
Miből készül a rum?
A rum alapanyaga a cukornád, pontosabban annak különböző feldolgozási termékei, mint a cukornádmelasz vagy a cukornádlé. A cukornádat először lepréselik, majd a kapott levet fermentálják, azaz erjesztik, amelynek köszönhetően alkohollá alakul. Ezt követi a desztilláció, amelynek során az alkoholtartalmú folyadékot töményítik. Így születik meg a nyers rum, melyet aztán különféle módon érlelnek és finomítanak, jellemzően hordóban.

A rumok fajtái
A rumok alkoholtartalma általában 37,5% és 50% között mozog, de a különleges kiadások ennél magasabb alkoholtartalmúak is lehetnek, elérve akár a 80%-ot is (overproof rumok). A rum ízvilága nagyban függ a termőhelytől, a felhasznált alapanyagoktól, az erjesztési és desztillációs eljárásoktól, az érlelés időtartamától, valamint módjától és természetesen a földrajzi eredetüktől.
A legfőbb fajták:
Fehér rum (White Rum)
A fehér rum, más néven „silver” vagy „light” rum, egy világos, tiszta rum, amelyet rövid ideig érlelnek, vagy egyáltalán nem érlelnek, és gyakran le is szűrnek, hogy megőrizze világos színét. Főként cukornádmelaszból vagy cukornádléből készül, és a lepárlás után kevesebb ízjegyet tartalmaz, mint a sötétebb rumok. Friss, könnyű karaktere miatt gyakran használják olyan koktélokban, mint például a Mojito vagy a Daiquiri. Bár kevésbé aromás, mint az érlelt rumok, a fehér rum lehetőséget ad arra, hogy a koktélok többi összetevője jobban érvényesüljön.
Arany rum (Gold Rum)
Az arany rum, vagy más néven „amber rum”, közepesen érlelt rum, amelyet gyakran tölgyfahordókban tárolnak, így nyeri el jellegzetes, mély aranysárga színét. Az érlelés során olyan gazdagabb jegyeket kap, mint például az enyhe karamell, vanília és fűszerek- Ezek komplexebb ízvilágot eredményeznek a fehér rummal összehasonlítva. Az arany rum harmonikus ízei miatt koktélokban is népszerű, ugyanakkor tisztán vagy jéggel is élvezhető. Nem olyan nehéz és intenzív, mint a sötét rumok, de több karakterrel rendelkezik, mint a világos rumok.
Sötét rum (Dark Rum)
Hosszabb ideig érlelt rum, amely gyakran a használt tölgyfahordókban nyeri el mély, sötét színét és gazdag, intenzív ízvilágát. Ezek a rumok jellemzően erős melaszos, karamell, vanília, pörkölt fűszeres és akár dohányos jegyekkel rendelkeznek, amelyek az érlelés során fejlődnek ki. A sötét rumokat gyakran tisztán vagy jéggel fogyasztják, de koktélokban, például a Dark ‘n’ Stormyban vagy Tiki italokban is közkedveltek. Komplexebb, testesebb italok, amelyek különleges mélységet adnak bármilyen keveréknek.
Fűszeres Rum (Spiced Rum)
A fűszeres rum egy olyan rumtípus, amelyet különféle fűszerekkel és aromákkal, például fahéjjal, szerecsendióval, vaníliával, szegfűszeggel vagy borssal ízesítenek. Ezek a fűszerek olyan gazdagabb, melegebb ízvilágot adnak a rumnak, ami különösen népszerű a koktélok alapjaként vagy tisztán, jéggel fogyasztva. A fűszeres rumok általában arany vagy sötét rum kiegészítéseként készülnek, ami tovább növeli komplexitásukat és mélységüket. Az ízek intenzitása márkánként változó lehet, így a fűszeres rumok széles skálán mozognak a finomabb és a robusztusabb ízjegyek között.
Érlelt Rumok (Aged Rum)
Az érlelt rumok, mint például az „Añejo” (5-7 év érlelési idő) vagy „Viejo” (spanyolul öreg, általában legalább 10 év érlelés) változatok, különleges, prémium kategóriát képviselnek. Ezeket a rumokat legalább három évig, de gyakran akár 12-15 évig is érlelik a tölgyfahordókban. Az érlelési folyamat során a rum felveszi a hordó aromáit, például a vanília, a karamell, a füstös fűszerek és a pörkölt dió ízeit, ami gazdag és sima ízvilágot kölcsönöz neki. Ezek a rumok általában sötétebb színűek és testesebbek, mint rövidebb érlelésű társaik. Az érlelt rumokat gyakran tisztán vagy jéggel fogyasztják, de prémium koktélokban is használhatók. Különleges alkalmakkor is kedvelt ital, mivel kifinomult ízvilága önmagában is élvezetes.
Érdekességek a rum világából
A rum világa és történelme számos érdekes történetben és legendában bővelkedik.
A „rum” szó eredetét illetően több elmélet is létezik. Egyesek szerint a latin „saccharum” (cukor) szóból ered, mások úgy vélik, hogy a holland „rumbullion” (zaj, zűrzavar) szó volt az elindító.
Az 1600-as években a rum volt az első szeszes ital, amelyet a mai Egyesült Államok területén, New Englandben lepároltak. Az amerikai rumipar virágzott, és jelentős gazdasági szereplővé vált a gyarmati időkben.
A brit haditengerészet napi adagként osztott rumot a tengerészeknek, amit „tot”-nak neveztek. Ez a szokás 1655-ben kezdődött, és több mint 300 évig fennmaradt, egészen 1970. július 31-ig, amelyet azóta „Black Tot Day”-ként ismerünk. A rumot vízzel hígították (grog), és egy kevés citromlével egészítették ki, hogy megelőzzék a skorbutot.
A rum és a kalózok elválaszthatatlanok a popkultúrában, mint a karibi térség velejárói. A kalózok gyakran rumot fogyasztottak, és az ital zsákmányaik között is gyakran szerepelt. A híres kalóz, Feketeszakáll állítólag lőporral kevert rumot ivott, hogy abból merítsen bátorságot a harcok előtt.
A rumot évszázadok óta használják meleg italok alapanyagaként is. A forralt borhoz hasonló rum punch például népszerű a hideg napokon, különösen az alpesi országokban, ahol a Stroh rum (szintén alpesi eredetű) az alkoholos forralt italok népszerű alapanyaga.
A világ legrégebbi, ismert rumját, amelyet 1780-ban palackoztak, a Harewood House pincéjében, Angliában találták meg. Ez a rum egy igazi történelmi kincs, és a gyűjtők számára felbecsülhetetlen értéket képvisel.
A legtipikusabb rumból készült koktélok
A rum az egyik legnépszerűbb alapanyag a koktélok világában. Van azonban néhány klasszikus rumalapú koktél, amely a világ összes koktélbárjában helyet kapott, mert egyszerűen kihagyhatatlanok.
Mojito: Egy igazi kubai klasszikus, amely frissítő ízeivel hódít. Fehér rum, friss menta, lime, cukor és szódavíz alkotja az italt. A Mojito könnyed, citrusos és mentás jegyeivel a nyári esték elengedhetetlen itala.
Daiquiri: Egy másik kubai remekmű, amely egyszerű, de nagyszerű. Fehér rum, friss lime-lé és cukorszirup keveréke, amit jéggel ráznak össze. Az eredmény egy édes-savanykás, könnyed koktél, amely tökéletes aperitif.
Piña Colada: A trópusi ízek kedvelőinek egyik kedvence. Fehér rum, kókusztej és ananászlé alkotja ezt a krémes, édes koktélt, amely egyetlen korttyal elrepít a karibi szigetekre.
Mai Tai: Ez a klasszikus tiki koktél sötét és arany rum, lime-lé, narancslikőr és mandulaszirup keverékéből készül. Gazdag, gyümölcsös és kissé édeskés ízével igazi egzotikus élményt nyújt.
Rum Punch: A Rum Punch egy igazi bulikoktél, amely számos variációban létezik. Általában arany rum, narancslé, ananászlé, grenadine és lime-lé kombinációja, amit jéggel és friss gyümölcsökkel szolgálnak fel.
Dark ‘n’ Stormy: Ha nem is annyira Európában, de a tengerentúlon egy ikonikus koktél, amelyet eredetileg a bermudai Gosling’s Rum cég népszerűsített. Sötét rum és gyömbérsör keveréke, amit egy lime-karikával díszítenek. Az ital nevét a viharos tenger színéről kapta.

Rum régiók
A rum sokfélesége nagyrészt annak köszönhető, hogy a különböző régiók eltérő stílusokat és hagyományokat követnek a készítés során. Íme néhány kiemelkedő rumrégió és az általuk készített rumfajták:
Karib-térség
Karib-térség: A Karib-térség a rum bölcsője, és számos ország rendelkezik saját, jellegzetes rumstílussal. Jamaicában például a rumokat hagyományosan „pot still” desztillációval készítik, ami gazdag, nehéz ízt eredményez. Barbadoson a rumok általában lágyabbak és kiegyensúlyozottabbak, míg Trinidad és Tobago rumjai a könnyedebb, aromásabb vonalat képviselik.
Kuba: A kubai rumokat gyakran a világ legkifinomultabb rumjai között emlegetik. A sziget híres a könnyed, száraz rumjairól, mint például a Havana Club. Ezek a rumok gyakran rövid érlelésen esnek át, és rendkívül tiszta, finom ízvilágot kínálnak.
Dominikai Köztársaság: Itt a rumokat hosszabb ideig érlelik, gyakran a solera módszerrel, amelyet a sherry érlelésnél is használnak. Az eredmény egy komplex, gazdag ízvilágú rum, amely ideális az önmagában történő fogyasztásra.
Francia Nyugat-India: Guadeloupe és Martinique szigetei híresek az „Rhum Agricole”-ról, amely közvetlenül a friss cukornádléből készül, nem pedig melaszból. Ez a rum friss, fűszeres és gyümölcsös jegyekkel rendelkezik, és gyakran érezhető benne a nyers cukornád karaktere.
Dél-Amerika
Venezuela: A venezuelai rumokat hosszú ideig érlelik, gyakran Solera módszerrel, ami lágy, gazdag ízt és komplexitást ad nekik. Jellemzőek a vanília, a karamell és trópusi gyümölcsök jegyei.
Guyana: A rumokat itt hagyományos fából készült desztillálókban készítik, ami egyedi, gazdag ízvilágot eredményez mély melaszos karakterrel és szárított gyümölcsökkel. A Demerara rumok különösen híresek a nehéz, komplex aromáikról.
Kolumbia: A kolumbiai rumokat hosszan érlelik tölgyfahordókban. Finom édes és fűszeres karakterük van, amelyben gyakran keverednek egymással a karamell, a csokoládé és tölgy jegyei.
Peru: A perui rumok általában simák, édesebbek és finomabbak, gyakran mazsolás, szárított gyümölcsös és fás jegyekkel, amelyek a hegyi érlelési környezetnek köszönhetőek.
Brazília: Bár a brazil rumok (különösen a cachaca) a cukornádlé friss ízét hangsúlyozzák, lágyabbá érlelik őket, és a trópusi gyümölcsök és a vanília jegyei is érvényesülnek bennük.
Ázsia
Fülöp-szigetek: A fülöp-szigeteki rumok könnyebbek, simábbak, kevésbé fűszeresek, viszont édesek, gyakran méz és vanília jegyekkel, amelyeket az érlelés során kapnak.
India: India az egyik legnagyobb rumfogyasztó és -termelő ország a kontinensen. Az indiai rumok általában sötétebbek, melaszból készülnek és fűszeres, gazdag, karamellás ízvilág jellemzi őket. Gyakran hosszú ideig érlelik őket, ami mélyebb ízeket eredményez.
Thaiföld: Bár kevésbé ismert a nemzetközi rumpiacon, Thaiföld is termel rumot. A thai rumok édesebbek és könnyebbek az átlagnál, és gyakran koktélok alapjaként használják őket.
Afrika
Mauritius: Mauritius rumgyártása egyre ismertebb. A sziget különleges terroirjának köszönhetően egyedi karakterű rumok készülnek, gyakran rhum agricole típusban. Jellemzően könnyed, gyümölcsös és fűszeres ízeket kínálnak.
Madagaszkár: Itt is találunk rumtermelőket, akik főként a helyi cukornád felhasználásával készítenek rumot. A madagaszkári rumok jellegzetesen virágos és fűszeres ízvilággal rendelkeznek.
Dél-Afrika: Itt is készítenek rumot, habár ez nem annyira elterjedt, mint a Karib-térségben. Az innen származó rumok javarészt egy könnyebb, édesebb stílust képviselnek, gyakran cukornádléből vagy melaszból készítve.
Európa
Spanyolország (Kanári-szigetek): A Kanári-szigetek rumjai könnyűek és gyümölcsösek, gyakran citrusos és vaníliás jegyekkel. Az érlelésük hossza változó, ami különböző stílusokat eredményez.
Dánia: A dán rumok egzotikus, gazdag ízeket kínálnak, erőteljes karamellás és trópusi gyümölcsös jegyekkel a Karib-térségből importált alapanyagoknak köszönhetően.
Anglia: Az angol rumok gyakran nehezebbek és gazdagok, különösen a navy style rumok, melyeket intenzív fűszeres és melaszos karakter, valamint mély érlelt ízvilág jellemez.
Kupak rá
A rum világa rendkívül gazdag és sokszínű, tele történelmi jelentőséggel, kulturális hagyományokkal és izgalmas ízélményekkel. Akár egy kisüzemi rumról van szó, akár bourbon, sherry vagy portói hordóban történik az érlelés, minden egyes palack magában hordozza a tipikusan rumos, könnyed, citrusos ízektől a mély, fűszeres, tölgyfás aromákig terjedő ízjegyeket. Persze az, hogy ki melyiket preferálja, már ízlés kérdése.

